Iedvesmojošais koncerts

2. martā visi kopā nosvinējām Meiteņu kora Rīga mākslinieciskās vadītājas un diriģentes Guntas Malēvicas 30 darba gadu jubileju. No malas vērojot, jāteic: koncerts bija ļoti izdevies.

Jau ienākot skatītāju zālē, īpašu noskaņu radīja zāles izgaismojums un mūzika, kas  lika sajusties kā svētkos, kā pirms brīnuma.  Arī zāles izkārtojums bija ļoti veiksmīgs un interesants. Un, drīz vien uz skatuves nāca Gunta Malēvica, šī vakara zvaigzne, un 5. – 12. klašu kora grupa.

Guntai kopā ar meitenēm izdevās ļoti niansēti priekšnesumi, brīniškīgi un neparasti harmoniski skanēja arī Pekka Kostiainena sarežģītais skaņdarbs Jēkaba dēli.  Dzidri uz aizkustinoši skanēja arī Ilzes Arnes dziesma “Kalpa zēns” .

Ar visām kora meitenēm papildus strādā kora vokālā pedagoģe Aija Smiltēna, nostiprinot ne tikai spēju dziedāt korī, bet izkopjot arī katras meitenes īpašo talantu un dziedātmāku. Šajā koncertā attīstīt savas prasmes solo dziedāšanā bija ļauts Meiteņu kora Rīga 5. – 12. klašu duetam Samantai Bernātei un Gundai Leinei, kas uzteicami atskaņoja Jāņa Lūsēna dziesmu “Savādā pasaule”

Kā atzīst Gunta Malēvica, korim īpaši mīļa ir koncertmeistare Helēna Laukmane. Gadu gaitā ir bijusi sadarbība ar daudziem pianistiem, bet šķiet, ka Helēnai nekas nav jāsaka, visu viņa jūt un zina, kā spēlēt. Arī šajā vakarā uzmirdzēja Helēnas talants, izjusti atskaņojot  Jāzepa Vītola 3 latviešu tautas dziesmas.

Papildus koristes un solistes lomai Kamerkorī Rīga un darbam ar meiteņu kora 5. – 12. klašu grupu, ar kora jaunākajām dziedātājām aizrautīgi un dzīvespriecīgi strādā Evija Lācgalve. Viņas vadībā meitenes aug gan vokāli, gan mākslinieciski, un pašas pelnīti priecājas par paveikto. Ieskatam Valta Pūces dziesma “Dzeltenais ceļš” 1. – 4. klašu kora izpildījumā.

Daudzas koristes, kas dziedājušas šajā meiteņu korī, turpina pilnveidot māku dziedāt visa mūža garumā. Ļoti patīkami redzēt, ka bijušās koristes atgriežas un turpina dziedāt Rīgas Kamerkorī. Starp tām arī Ilze Bišofa, kas Meiteņu korī Rīga sākusi dziedāt jau 1983. gadā. Gatavojoties Dziesmusvētkiem, aizrautīgi skanēja latviešu tautasdziesma “Rozēm kaisu istabiņu” Oļģerta Grāvīša apdarē.

Īpašas krāsas koncertam piešķīra kora absolventu piedalīšanās. Dažas bijušās dziedātājas tik sen nebija bijušas uz skatuves, ka esot pat kājas trīcējušas, tomēr dziedāt jau tas netraucēja. Ļoti krāšņi koncerta noslēgumā skanēja Valda Zilvera dziesma „Šī diena”, kur Helēnas Laukmanes spēlēto klavieru pavadījumu papildināja arī marimbas meistare Elīna Endzele.

Koncertu īpaši skaistu padarīja tas, ka visas koristes dziedāja ar redzamu iedvesmu un mīlestību – dodot publikai to, ko Gunta deva viņām. Visām acis mirdzēja, gan jaunākās, gan pieredzējušākās meitenes dziedāja radot mūziku, atdevīgi, ar prieku un enerģiju. Nav daudz tādu diriģentu, kas tā mācētu iedvesmot, un Guntas Malēvicas harisma ir tā, kas dod mūzikai dzīvību, kas padara priekšnesumu īpašu.
Paldies Guntai Malēvicai un visām dziedātājam, lai veicas arī turpmāk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *