Jauni iespaidi Francijā

Rīgas Skolēnu pils Meiteņu koris “Rīga” šoruden iestudēja jaunu koncertprogrammu, ar kuru nupat viesojās Šveicē – Vintertūras konservatorijā un Francijā – Lionā un Burgundijas pilsētās.

Kaut gan 2015. gada 13. novembris Francijai atnesa nežēlīgu teroristu uzbrukumu, apspriežoties ar mūsu franču draugiem, izlēmām tomēr doties ceļojumā. Laikā no 19. novembra līdz 29. novembrim mūsu meitenes diriģentes Guntas Malēvicas vadībā Francijā uzstājās 7 koncertos, kā arī  sniedza meistarklases Šalonas (Chalon) un Lionas konservatorijā.

Koncertbraucienā katras dienas ritms bija ļoti precīzs un skaidrs: no rīta – ekskursijas, pārbraucieni un mēģinājumi, bet vakaros – koncerti.

Meiteņu kora “Rīga” repertuārā bija  latviešu komponistu oriģinālmūzika, latviešu tautasdziesmu apdares un Ziemassvētku dziesmas franču, angļu un latviešu valodā. Diriģente Gunta Malēvica šo koncertprogrammu bija veidojusi ļoti plašu: sākot no latviešu tautasdziesmas, kas vienmēr ir bijis kora aicinājums, un beidzot ar Uģa Prauliņa skaņdarbu “Saules gaita”, kas ieguvis prestižo Echo Klassik balvu. Ar šo jauno kompozīciju mūsu koris sper solīti pretī inovatīvas, mūsdienīgas mūzikas valodas apguvei. Koncertprogramma tapusi, RSP Meiteņu korim “Rīga” sadarbojoties ar koklētāju ansambli “Pūt,vējiņi!” un koklētāju Gitu Andersoni.

Pirmais kora „Rīga” koncerts notika 2015. gada 21. novembrī Lionā, Francijas diriģentu kongresā, kura dalībnieki bija aptuveni 80 Francijas kordiriģenti. Par visgrūtāko brauciena dienu kļuva 23. novembris, kad Gunta Malēvica vadīja meistarklases Šalonas (Chalon) un Lionas konservatorijā. Tad mūsu kori “non stop” diriģēja šo divu mūzikas augstskolu studenti.

Meiteņu koris baudīja franču viesmīlību arī vairākās Burgundijas pilsētās, tādās kā Bona (Beaune), Turnusa (Tournos) un Klinī (Cluny). Apskatījām ievērojamas vēsturiskas vietas, piemēram, Lionu –  vienu no lielākajām pilsētām Francijā, kuras vēsture sniedzas vairāk nekā 2000 gadu garumā. Iemēģinājām savas balsis romiešu amfiteātrī, kas pazīstams ar nosaukumu Lugdunum. Skaistu dienu pavadījām Bonas (Beaune) pilsētā, kas izceļas ar brīnišķīgām viduslaiku celtnēm, kuras rotā spilgti krāsaini, rakstaini jumti. Tieši tur visspēcīgāk bija izjūtams franču tautas gars un raksturs. Bonā notiek pasaulslavenās vīnu izsoles, kad par vienu vīna pudeli cilvēki maksā vairākus simtus eiro, lai atbalstītu trūcīgos iedzīvotājus. Priecājāmies par  elpu aizraujošām ainavām un feodālisma laika pilīm un muižām Burgundijā. Savukārt Turnusā (Tournus) apskatījām Svētā Filibēra benediktīniešu abatiju, kas celta 10. gadsimtā.
Mūsu koncerti no franču puses bija lieliski organizēti, par Latviju daudz stāstījām franču jauniešiem, ar kuriem tikāmies Eiropas klasē  Turnusas licejā. Pēc katra koncerta saņēmām lielu atzinību un ar daudziem mūsu klausītājiem sadraudzējāmies. Tas iedvesmo turpmākajam darbam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *