Skaistākais koncerts manā mūžā

Meiteņu koris “Rīga” devās ceļojumā no 08.12. līdz 15.12., uz Helsingborgu – pilsētu Zviedrijas dienvidos, lai kopā ar zviedru meiteņu kori piedalītos Lūcijas dienas koncertā, kas norisinājās 13.decembrī.
Līdz Stokholmai braucām ar prāmi “Tallink Isabelle”, bet priekšā stāvēja vēl 7 stundu garš brauciens ar autobusu, lai sasniegtu galamērķi – Helsingborgu.
Lielākā daļa meiteņu dzīvoja hostelī netālu no pilsētas centra, bet dažām bija iespēja paviesoties viesmīlīgajās zviedru ģimenēs. Nākamo dienu laikā meitenēm bija iespēja apskatīt pilsētu un uzzināt ko jaunu par tās vēsturi, pateicoties vietējā kora meitenēm, kas vadīja nelielo ekskursiju.
Apskatījām arī Lundu, kā arī Hanzas stila Ziemassvētku tirdziņu, kurā ikviens varēja sajust priekšlaicīgu svētku atmosfēru. Lundā apskatījām Doma baznīcu un pilsētas veclaicīgo arhitektūru. Uzstājāmies restorānā VIVA. Tā kā koncertus parasti rīkojam koncertzālēs vai baznīcās, šī bija pilnīgi jauna un nebijusi pieredze, restorāna viesi atzinīgi novērtēja kora sniegumu.
Dažām meitenēm bija iespēja vienu dienu doties uz skolu kopā ar zviedru meitenēm, palūkoties uz labajām un sliktajām atšķirībām un uzzināt kā rit vienaudžu ikdiena Zviedrijā.
Tad sākās aktīva gatavošanās koncertam: notika mēģinājumi, kā arī ieguvām jaunas prasmes vainagu pīšanā, kas bija nepieciešami koncertam.
Lūcijas koncerts notika Sv.Marijas baznīcā. Dziedājām dziesmas zviedru, latviešu, kā arī latīņu valodā. Katram bija jāvelk balts apmentnis un pašu sapītie vainagi, rokās turējām sveces. Uz koncertu bija ieradušies ļoti daudz apmeklētāju. Viss sākās ar svinīgu uznācienu un beidzās ar noiešanu, dziedot Lūcijas dziesmu.
Nedēļa pagāja ļoti jauki, bet bija laiks doties mājās. Ar autobusu nonācām atpakaļ Stokholmā, kur nedaudz apskatījām karaļa pili un vecpilsētu. Atpakaļ uz Rīgu braucām ar “Tallink Romantika”.
Šis bija neaizmirstams ceļojums, pilns piedzīvojumu un jautrības, kā arī jaunas pieredzes, kas noteikti paliks meiteņu atmiņās.

Dažu meiteņu domas par viesošanos Zviedrijā:

Anete

Tātad – Zviedrijā tika aizvadīts ļoti piesātināts, notikumiem pilns laiks. Citkārt ceļojumos tiek vairāk pievērsta uzmanība pastaigām pa veikaliem, ekskursijām, bet šoreiz centrā bija sekmīga sadarbošanās mēģinājumos un koncertos ar Helsinborgas kori, protams, ar meitenēm iedraudzējoties. Brauciena laikā iedraudzējos ar vairākām meitenēm, paspilgtināju jau esošās draudzības, nogaršoju daudz ko jaunu, ieguvu jaunu pieredzi, pirmoreiz šajā korī koncertējot restorānā (cik atceros) un piedaloties Lūcijas koncertā. Viennozīmīgi – vērtīgs, smiekliem un nopietnības bagāts laiks!

 

Estere

Lieliskākais piedzīvojums kopā ar meitenēm kāds vispār var būt. Man šajās 7 dienās patika viss. Ar meitenēm.Jau uz Tallinka es sapratu kad šis būs aizraujošas dienas. Tad ar meitenēm iztrakojāmies pa kuği un viesnīcu.Paldies gan skolotājām,gan meitenēm par lielisko atpūtu Zviedrijā.

 

Paula

Zviedrija. Sāksim no sākuma- mēs uz Zviedriju devāmies ar prāmi, kas bija ļoti interesanti un jautri. Tad bija mokošs 7h ilgs brauciens, kas tomēr izvērtās interesants, jo spēlējām spēles, dziedājām, jokojām un iepazinām Zviedriju, tās karali ar Guntas izveidoto viktorīnu. Kad tikām Helsinborgā dabujām programiņas no Zviedru kora diriģentes Ingrīdas un tad man sāka šķist, ka Zviedrija nebūs piedzīvojums, jo plānā bija tikai mēģinājumi, meistarklases, koncerti, atkal mēģinājumi. Bet man nebija taisnība, jo devāmies uz Lundu, uz tirdziņu kurā vinnēju loterijā. Otrdien bija dots brīvais laiks un tad es ar Zandu devāmies uz MILZĪGU irpirkšanās centru, kur pavadījām ~4h.
Es dzīvoju ģimenē kopā ar Zandu, ģimene bija ļoti jauka un viesmīlīga. Ģimenē spēlējām spēles, spēlējoties ar mazāko māsu saplēsām vāzi, bet es ieguvu jaunus iespaidus par Zviedru kultūru un tradīcijām. Arī Zviedru meiteņu skolās guvu daudz iespaidu- skolas sistēma tur ir pavisam savādāka, stundas, stundu pasniegšanas veids ir daudz savādāks.
Žēl, ka nebijām ilgāk Zviedrijā…man ļoti tur iepatikās…tur bija ļoti skaisti, ieguvu jaunus draugus, daudz iespaidu un zināšanu. Kā arī protams man ļoti patika Lūciju diena…tas bija kaut kas maģisks…ļoti skaists
Vēlētos atgriezties.

 

Katrīna

Par Zviedriju! Helsingborgā ļoti skaista bija apkartne. Man ļoti patika baznīcas un parki-tie bija sakopti un kārtīgi. Baznīcas ar neko daudz tā neatšķīrās no mūsu baznīcām, bet tā baznīca, kurā mums bija koncerts ar Zviedru meitenēm, bija ļoti jauns,mūsdienīgs un moderns(piedod es neatceros kā sauca to baznīcu!tā ir tā baznīca uz kuru braucām no Lundas tirdziņa)! Lundas tirdziņā interesantas bija cepures,rotaļlietas un konfektes kuras tik garas Latvijā bieži neatradīsi! Zviedru meitenes bija ļoti draudzīgas izrādot un pastāstot par Helsingborgu,dziedot ar mums kopā baznīcas, uzsaucot mums ļoti garšīgas vakariņas un mācoties no mums latviešu valodu! Man ar viņam ļoti patika pīt Lūcijas dienas vainagus! Lūcijas dienas koncerts bija interesants ar to, ka zāle bija pilna ar cilvēkiem kuri aplaudēja nevis pēc katras dziesmas kuras mēs nodziedājām, bet koncerta beigās! Protams man ļoti patika ceļš autobusā uz un no Helsingborgas, jo autobusā varēja sadraudzēties un iepazīties vairāk ar kora meitenēm!

 

Zanda

Zviedrija
Man visvairāk palicis atmiņš ir Lūcijas dienas koncerts. Pirms koncerta bija sācies man bija mazloet bail par svecēm ,bet kas visi jau gājām bija ļoti forši. Kaut ko šādu piedzīvoju 1.reizi šis tiešām bija labākais no visiem koncertiem. Man arī ļoti patika dzīvot ģimenēs un iepazīt Zviedru dzīvi. Man un Paulai pagadījās ļoti jauka ģimene. Ekskursija pa Helsingborgu bija ļoti intresamta un skati no augšas uz Helsingborgu bija ļoti skaisti.

 

Gunta

Brauciens sākās jau ar jautrību autobusā. Tad kuģī “Izabella” piedzīvojām ļoti jaukus brīžus kopā… Piemēram: dejojām pie xboox, braucām ar mazuļu mašīnītēm, krāsojām Ziemassvētku vecīša bildītes.
No paša rīta kopā ar Evelīnu modāmies ļoti agri un gājām pastaigā pa kuģi. Uz trepēm arī atradām maku, aiznesām uz INFO un par to vēlāk saņēmām gardu atlīdzību…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *