Lūcijas diena 2021

Izbaudiet Sieviešu kora “Rīgas kamerkoris” Ziemassvētku noskaņās radīto Lūcijas dienu koncertu 2021, kas tika radīts sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Rīgā. Koncerta mākslinieciskā vadītāja – Gunta Malēvica; diriģente – Irīna Švarcbaha un sieviešu koris “Rīgas kamerkoris”.

Solisti: Elizabete Laura Pogante un vijoles solo: Rūta Švarcbaha.


Lūcijas diena ir viena no izplatītākajām Zviedrijas kultūras tradīcijām, kurā atceras arī pagātni, tumsu un gaismu, aukstumu un siltumu. Par Lūciju tautās klaiņo nebeidzami daudz leģendu un stāstu. Lūcijas vārds nācis no svētās, kura dzīvojusi Sirakūzā, Sicīlijā, un katoļu baznīca viņu ir pasludinājusi par neredzīgo aizbildni. Lūcija ir simbols visam labajam dzīvē, un gaismas simbols tumšajos ziemas vakaros. Viņas mērķis ir nest gaismu un labestību, ko vēsta arī vārds “Lūcija” (Latīņu valodā “lux”, “lucis” – gaisma.

Kāpēc Lūcija uz galvas nēsā sveču kroni?

Leģenda vēsta, ka tad, kad Lūcija bija ieslodzītā, viens no viņas uzdevumiem bija cietumniekiem tumšajos pagrabos atnest ēdienu. Lai to izdarītu, sveces ietina vainagā un uzlika uz galvas.

Mēs ceram, ka brīnišķīgās dziesmas, mierīgā un siltā atmosfēra un Ziemassvētku noskaņa, ko atnest Lūcija, šogad sasniegs arī Tavas mājas.



Enjoy the Riga Chamber Choir’s Lucia concert in 2021, made possible through the support of the Swedish Embassy in Riga. The concert has been prepared by the Artistic director Gunta Malevica and conductor Irina Švarcbaha with the Riga Chamber Choir. 

Soloist: Elizabete Laura Pogante and Violin soloist: Rūta Švarcbaha.


Lucia is one of the foremost cultural traditions in Sweden, with a clear link to life in the peasant communities of old: darkness and light, cold and warmth. The stories and legends about Lucia are innumerable. She’s named after a saint from Syracuse in Sicily and Lucia can be perceived as a symbol of the good forces in life and a symbol of light in the dark winter. Its mission is to bring light and kindness, which is related to the meaning of “Lucia” (in Latin “lux”, “lucis” – light).

Many people are asking why Lucia is wearing candles in a crown on her head. The legend has it that one of her tasks while being incarcerated was to carry food down to the dark dungeons where prisoners were kept. To carry more food than otherwise possible she simply put the candles on the top of her head.

We hope the wonderful songs and the dense atmosphere and Christmas spirit that Lucia brings with her will reach your home this year.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *